El reconegut artista espanyol desplegarà el seu icònic i acolorit estil per regenerar el carrer principal del West End.
Un projecte promogut per l'Ajuntament per revitalitzar la zona i buscar un atractiu turístic centrat en l'art i l'urbanisme.
El reconegut artista Okuda San Miguel i l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany han presentat, en el marc de Fitur, el que serà la seva nova intervenció artística per transformar el paisatge urbà del nucli històric de Sant Antoni de Portmany. Una obra que es desenvoluparà al llarg del carrer de Santa Agnès, el més transitat del municipi, i que té com a principal objectiu revitalitzar la zona del West End, com un exemple vibrant de com l'art pot dinamitzar l'entorn i reforçar el sentiment de comunitat i pertinença tant per als portmanyins com per als visitants.
Aquesta intervenció artística es desplegarà com una estora simbòlica, revelant finestres obertes cap a altres universos i connectant espais i persones en un diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat. Una invitació a reflexionar sobre la comunicació, les energies, els missatges i els creuers de camins que uneixen les persones i s'intercanvien a l'espai urbà.
La intervenció pictòrica al terra del West End serà un símbol de canvi, convertint el seu carrer principal en un camí que simbolitzi la revitalització de la localitat i doni un nou impuls per millorar la vida dels seus habitants. A més, per millorar les condicions d'habitabilitat d'aquest passeig i amplificar de manera qualitativa la proposta artística, s'hi instal·laran una sèrie de tendals amb arquitectura tèxtil creades per Okuda San Miguel, que ompliran d’ombra aquest espai.
«Personalment, és un projecte molt potent que suposa tot un repte, perquè és la primera vegada que faig un terra en combinació amb teles. Una raó per la qual també sent que, per primera vegada, les persones poden endinsar-se i submergir-se en la meua obra i en la meua identitat, en un treball fet amb molta il·lusió per a Eivissa», expressa amb entusiasme Okuda San Miguel sobre aquesta intervenció.
Okuda San Miguel, a través de les seues reconeixibles i personals formes geomètriques, inundarà de vida i color aquest carrer per fomentar una nova manera de pensar i relacionar-se en un nou model urbà, superant les problemàtiques actuals i anticipant les necessitats futures de la comunitat. La seva visió, a través d'un llenguatge abstracte, representa la totalitat i la diversitat en la recerca d'un millor enteniment social.
Una aposta per la regeneració urbana
El projecte, promogut per l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, forma part d'una estratègia més àmplia de regeneració urbana que busca atreure tant residents com visitants cap a espais renovats i plens de vida. La intervenció de l'artista càntabre no només embelleix el municipi, sinó que també actua com a catalitzador per al turisme cultural i el desenvolupament econòmic sostenible.
Aquest projecte transformarà el West End des del seu cor per convertir-se en un reclam turístic constant fora de les hores tradicionals de l'oci nocturn. L'art d'Okuda San Miguel funcionarà com a principal incentiu perquè qualsevol persona pugui gaudir d'una localitat coneguda arreu del món.
"A la part artística d'Okuda, s'hi sumen altres mesures com la creació d'un bulevard al carrer de Vara de Rey, la projecció d'una galeria d'art, la remodelació integral de carrers del nucli antic, les ajudes per a la reconversió de negocis al West End i les ajudes per a la millora de façanes", destaca Marcos Serra, alcalde de Sant Antoni, que ha ressaltat que amb aquestes actuacions es busca embellir i millorar l'estètica urbana, a més de diversificar l'oferta i impulsar l'activitat comercial i de restauració diürna en aquest indret. Una aposta per posar en valor el nucli històric de Sant Antoni i fomentar la convivència entre vesins i turistes.
"Volem que l'art sigui una part important de Sant Antoni i creim que aquesta obra ens donarà un gran impuls en aquest àmbit, per posicionar el municipi com a referent internacional en turisme artístic i creatiu", assenyala el regidor de Turisme, Miguel Tur, sobre una intervenció artística que vol crear un espai més sostenible, cultural i amable.
Com tot projecte en què s'embarca un artista del prestigi internacional com Okuda San Miguel, aquesta intervenció generarà una gran visibilitat i un nombre de visites que suposarà un abans i un després per al poble de Sant Antoni de Portmany. Un indret que es reafirma com a referent cultural de la Mediterrània, destacant el paper de l'art com a motor de transformació social i econòmica.
Next Generation
El projecte, adjudicat per 371.000 euros i finançat amb 220.000 euros a través de fons europeus, forma part dels Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació (PSTD) del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
El projecte del 'PSTD-ACD Ajuntament de Sant Antoni de Portmany 2021', emmarcat dins del 'PSTD Pla de Circularitat de les Illes Balears', està encaminat a la millora, la transformació i la posada en valor del principal nucli urbà del municipi, abastant diferents actuacions al centre urbà i l’àmbit del pla de paisatge de qualitat.